Bra start!

Ångesten efter värre än innan

Okej, ni som känner mig vet att jag ALLTID vill göra bra ifrån mig. Det spelar ingen roll vad det är för något – men jag vill inte vara dålig. Att vara medioker eller dålig finns inte på kartan i mitt liv. Är jag kass på något så gör jag det inte – punkt. Förrutom att plugga nu då. För min studieteknik tror jag är obefintlig. Men kan jag ändå lära mig saker? Ja, vi får hoppas det. Jag vill så innerligt klara av det det här så jag kan få börja med mäkleriet.

Vad vill jag ha sagt med rubriken då? Egentligen att jag är mer nervös när jag väntar på resultatet än innan själva tentan. När jag väl kommer till tentan är det en uppgift att ta i tu med och förhoppningsvis är jag tillräckligt förberedd.

”Kunskap är aldrig en last”

Ovanstående citat är något jag tagit med mig från en cykeltur med min gamle morfar för många många år sedan. Jag har verkligen inte blivit född med s.k. silversked i munnen. Men ändå har jag varit väldigt priviligerad. När jag tänker tillbaka på min barndom var det mycket som var kämpigt. Men en sak som alltid, alltid, tänder den lilla glimten i mina ögon och får mig att le är när jag tänker på sommarstället i Dalarna. Mormor och morfar hämtade alltid mig på skolavslutningen i skolan och körde upp mig till landet. Jag kan inte minnas när det började och egentligen är det en eller två sommrar i hela mitt liv jag inte varit i Dalarna alls.

Hursomhelst. Poängen jag ville komma till är att under en cykeltur med morfar där i Dalarna så sa han vid något tillfälle just: ”kunskap är aldrig en last”. Och jag har burit med mig det sen dess. Att vara vetgirig. Att lära sig saker. Det kräver egentligen ingen ansträngning när kunskapen väl sitter där. Lite som att lära sig att cykla. När jag väl kan något så kan jag det.

Därför är det rätt kul att ha börjat plugga nu. Men problemet är att jag är så kass på det. Antingen för att jag inte lägger den tiden jag borde. Eller för att jag är för rastlös för att göra det. Det återstår att se. Nu har jag i alla fall klarat första tentan.

Tenta två och resultat samma dag

I fredags, den 9 mars 2018, skrev jag och mina kurskamrater tentamen i Externredovisning. En kurs i bokföringsgrunderna för dig som inte är insatt i ämnet. Det handlade om T-konton, dubbel bokföring, en hel del grundläggande principer beträffande årsredovisning (resultat och balansräkning samt löpande bokföring). Samma dag skulle resultatet i den första tentamen publiceras. Jag hade på riktigt uppdaterat hemsidan där resultatet skulle publiceras minst hundra (100) gånger senaste veckan.

Sedan visade det sig att vi fick mail om att resultatet var publicerat. Så jag tittade i onödan. Det kommer jag inte behöva göra igen.

Efter tentan stod några av mina kurskamrater utanför skolbyggnaden och snackade. De frågade om jag hade tittat på resultatet. Jag hasplade ur mig något sånthär:

”Nej! Jag väntar tills i helgen, vill inte förstöra fredagen!”

”Hittills har bara två av sju klarat sig.” Sa en kurskamrat. Inte ens 30 %. Fy. Och alla som hade lagt så mycket mer tid än mig. MAGONT!

Men så pirrade det så förbaskat i nyfikenhetsådran så jag kunde inte hålla mig.

Resultatet…

Hur mycket var egentligen godkänt? Jag har för mig att det var ”typ 30….” Men eftersom jag fortfarande inte litade på mitt eget huvud så var jag tvungen att klicka in mig på tentan och läsa ingressen.

Första jag gjorde var att skicka till sambon. Hon svarade något i stil med att hon visste att jag skulle klarat den. Själv vågade jag inte riktigt tro på det. Men när hon svarade att jag klarat mig så skickade jag till lillebror. Han svarade samma sak. Först då kunde jag lita på resultatet.

Nedräkningen har börjat

En (1) av fjorton (14) klara! Och i skrivandes stund är det 1 år -1 dag, dvs 364 dagar innan jag skriver sista tentan (om allt går vägen). Därför

Den här bloggen är bara ett sidospår till min seriösa blogg om bostadspriser i Tyresö (och egentligen allt som rör ”mäkleriet”). Klicka på bilden för att komma till den bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *