Att bli fastighetsmäklare

Beslutsprocessen

Sedan jag köpte min första bostadsrätt 2006 har jag varit nyfiken på fastighetsmäklaryrket. Men har haft några rädslor/hinder:

  1. a) provisionsbaserade ersättningen med mycket kvällsjobb samt
  2. b) att studera, kommer jag klara disciplinen och är jag smart nog.

Men efter att ha arbetat i mäklarsvängen nu på administrativa sidan har nyfikenheten och motivationen infunnit sig. Att jag dessutom fått arbeta med vår fantastiska assistentgrupp med en hel drös blivande mäklare som studerar på alla dessa olika utbildning (FEI, FEU och Högskolan i Gävle) – så har det ingjutit hopp om att jag också klarar av att studera. Alla i gruppen kommer från olika delar i livet, olika samhällsskick och geografiska platser – och alla har, eller kommer att, lyckas.

Givetvis kommer jag behöva ändra mitt liv. Men förändringar är det som får oss att lyckas. Att jag sedan har en fantastisk chef som tror på mig och lägger stora resurser på att hjälpa mig att lyckas gör att jag känner mig stärkt i detta. Sen att komma in i en stor, stark och satsande organisation som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gör att jag känner mig ännu mer pepp!

Varför fastighetsmäklare

Redan 2015 registrerade mig på fastighetsmäklarprogrammet på Högskolan i Gävle och läste första kursen på distans. På den tiden arbetade jag på ett investmentbolag som projektledare över nya projekt. Min målsättning var att jobba heltid och studera på dito – genom att pendla till och från Gävle. Hur det gick? Det kan ni säkert räkna ut. Jag klarade första kursen och fick tillgodoräkna mig den andra eftersom jag läste företagsekonomi redan i början av 2000-talet på Södertörns Högskola i Stockholm. Sedan kom vi till den berömda ”JÖK:en”. Tidigare terminer var det noll och inga obligatoriska föreläsningar i skolan. Helt plötsligt vände detta och det var obligatorium flera dagar i veckan – och jag tvingades välja – jag valde jobbet. Olika omständigheter ledde mig till kontoret där jag sitter nu. Jag kunde inte släppa (nyfikenheten på) mäklarsvängen.

Val av utbildning

För mig föll valet på en betalutbildning. Av framförallt tre anledningar – samtliga förknippade med tid: a) kortare tid till dess att jag blir klar (intensivare schema), b) online-möjligheten med inspelade seminarium m.m. – dvs att jag kan styra min tid lättare – samt c) att jag kunde börja direkt utan den långa processen med att söka in på högskola.

De betalutbildningar som finns att välja på är Lexicon (Umeå Universitet), FMU (Malmö Högskola), FEI (Högskolan Väst). Valet föll på FEI i det här fallet p g a de startade sin utbildning redan i november 2017 med ett slutdatum redan i mars 2019 utan fysiska träffar (allt går att göra online). Den FEU skulle innebära en hel del resor till Malmö och den i Umeå skulle vara klar till sommaren 2019.

Arbete, tid för studierna och övriga förberedelser

Jag har fått börja lägga om mina prioriteringar helt enkelt. Exempelvis har jag kapat Facebook och Instagram-apparna ur mobiltelefonen. Jag har köpt ett skrivbord för att kunna sitta ostört (inte i köket som tidigare). Sedan handlar det om disciplin, disciplin, diciplin. Under nästa år kommer jag dessutom gå ned i tid till ca 60 % på kontoret.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *